I dag har vi 20 nødalarmeringssentraler for brann og redning i Norge. De er små, noen er betjent med kun én person og har så få oppdrag at det går på bekostning av kvaliteten. DSB har derfor laget en skisse til et nytt 110-kart i Norge - med færre, større og mer faglig robuste sentraler.
Skissen legger opp til at antallet nødalarmeringssentraler blir redusert med om lag 50 prosent.
– Ved å etablere nye, større 110-sentraler får hver sentral flere henvendelser. Det gir økt operativ erfaring og skaper solide fagmiljøer, sier Rygh Pedersen.
Med innføringen av Nødnett, som skal være ferdig utbygd i 2015, får 110-sentralene også ny teknologi til rådighet. Det gjør dem i stand til å håndtere flere hendelser på en rask og effektiv måte.
22. juli-terroren i 2011 synliggjorde betydelige svakheter i beredskapen i Norge.
Både i DSBs høringsuttalelse til 22.juli-kommisjonens rapport og i høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i november, understreket DSB utfordringene ved at beredskaps-Norge er organisert som et lappeteppe av små og middels store aktører.
– Med denne skissen til ny organisering av nødalarmeringssentralene for brann mener jeg vi er et langt skritt videre i forhold til å styrke beredskapen i Norge, sier Rygh Pedersen.
Alle kommuner som berøres av de foreslåtte endringene vil få mulighet til å uttale seg.
|