Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

TERJE R. ROSÉN 1943-2013

Av Guttorm Liebe 
16.03.2013
 
En markant skikkelse i norsk brannvern gått bort. Terje var en av inititativtakerne og grunnleggerne av NBLF. Vi har mistet en genuin fagmann.
-

 
Det var med sorg vi mottok budskapet om Terje Robert Roséns bortgang. Han døde tirsdag 12. mars 2013, nær 70 år gammel.

 

Terje, med brannmannsblod i årene, var varabrannsjef i Moss i en årrekke. Vi var med andre ord kolleger den gang jeg første gang møtte ham for snart 35 år siden. Terje fortsatte som brannsjef i Larvik og deretter i Søndre Follo.

 

Terje jobbet den gang, akkurat som jeg, med brannteknikk i byggesaker. Han var svært opptatt av dette, og var en meget solid fagmann.

 

Men, hans interesse for faget spente over hele registeret. Hjemme lyttet han på radiosamband til et flertall brannvesen, han fulgte med i et dusin aviser og han hadde en fenomenal hukommelse. Det var tider det var enklere å ringe Terje for å spørre hvilke brannbiler jeg hadde på stasjonen enn å gå ut å sjekke selv.
 

Hvis jeg skulle trekke fram ett fagområde til der han var en særdeles god referanse, var det brannstasjoner. Blant annet deltok han i utviklingen av den første funksjonsanalysen.

 

Terje var en av stifterne av Norsk brannbefals landsforbund. Han var en del av arbeidsgruppen (interimsstyre), som tok initiativ til å stifte NBLF den 17. mars 1979. Han var forbundets første sekretær og satt i styret fram til 1986. Som en av de første oppgavene fikk han å finne ut gjennomsnittsalderen på norske brannbiler. Det var mye elendighetsbeskrivelse å lese på den tiden, Terje var genuint interessert og det var nødvendig med fakta. Og fakta var 12,6 år. Terje var nestleder i Østfold brannbefalslag i perioden 1981-1986.

 

Terje betydde altså mye for NBLFs utvikling, særlig de første 10 årene. Da NBLF nærmet seg 25års jubileum var det derfor en selvfølge å forespørre Terje om han kunne være en del av redaksjonskomiteen til vår jubileumsbok. 2.
  

Terje Rosén ble tildelt NBLFs hederspris i 2006.

 

Terje var også en av ”gründerne” til Brannsjefkonferansen. Den første ble arrangert i peisestua på Smestad brannstasjon i Oslo, i 1985, og der var det 2 varabrannsjefer til stede. Terje var en av dem.

 

Terje var en selvstendig person. I faglige spørsmål fulgte han slett ikke alltid flertallets synspunkter.

 

I sin jobb som brannsjef i Søndre Follo, var han meget kritisk til brannsikkerheten i Oslofjordtunellen. Han ønsket og ba om et høyere sikkerhetsnivå, med blant annet billedovervåkning gjennom tunellen. Han spådde den gang det som de siste årene har skjedd, det ville måtte bli store branner og de ville bli svært vanskelig å slokke. Men dette ble avvist av våre sentrale vei- og brannmyndigheter. Nå i den seinere tid har Oslofjordtunellen til tider blitt stengt for tungekjøretøy på grunn av manglende brannsikkerhet, og brannsikkerheten er blitt flikket på i etterpåklokskapens ånd.

 

Med Terje Rosén har en markant skikkelse i norsk brannvern gått bort, en genuin fagmann som vi minnes i ærbødighet.

-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann