Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

29. BRANNSJEFKONFERANSEN - 2013 I ÅLESUND

Av Per Ole Sivertsen 
30.05.2013
 
Konferansen ble åpnet med et kulturelt innslag av David Sewerin som er en ung gutt på 11 år. Han spilte på piano og er dyktig og lovende musikker. Etter en overrekkelse av en gavesjekk til David var det velkomsthilsen og praktisk informasjon av Geir Thorsen før ordfører Bjørn Tømmerdal overtok med presentasjon av byen og regionen. Justisministeren skulle vært neste i programmet, men hun hadde forfall og ble erstattet med et innlegg av Sindre Nakken som fortalte om bybrannen i 1904 og gjenreisingen etter brannen.
-

Ledsagerne forlot rommet og gikk til bussen for utflukt. Etter dem hadde forlatt var det utstillerne som presenterte seg.

Pause

Første tema i fagprogrammet var det Erna Wenche Østrem fra Norsk Forskningsråd som hadde om «Innovasjon i den offentlige sektor». Store samfunnsutfordringer krever forskning og innovasjon. Det foregår mer innovasjon enn vi tror i offentlig sektor. Det finnes flere muligheter til å søke midler til forskning. På forskningsrådet nettsider finnes det mer informasjon.

Fotografering

Resultatet ble et fint bilde av årets kull.

Lunsj

På tide å fortsette fagprogrammet med Jon Myroldhaug som hadde som tema «Sett inn i glasskula – finner vi spørsmålene og hvordan tilpasser vi organisasjonen?». To saker som vil hjelpe oss med fremtiden – Brannstudien og KS-scenarier. Vi kan ikke bare leve av brannslokking og trafikkulykker. Det er mange ulike behov i brannvesene. Tydelige hovedmål, strategisk plan, lederkontrakt og medarbeideravtaler, resultatoppfølging og evaluering er noen viktige momenter. Noen hendelser i samfunnet treffer brannvesenet og det er viktig å kunne håndtere dem og dem som ikke kan håndteres må kommuniseres politisk for å plassere ansvaret.

«Hvordan var det, hva erfarte vi og hvordan ender vi om 30 år?» var tema til Guttorm Liebe. Foredraget startet med at vi befant oss i 2037 og tok et tilbakeblikk til tidlig 1980-tallet og frem til 2030-tallet. Det eneste vi vet om fremtiden er at den blir annerledes. Vi vet også at historien vil gjenta seg. Staten mangler faglighet i fagdirektoratene. Jussen er viktigere enn faget. Tilsyn mangler kontroll av innhold og substans og har for mye fokus på dokumentasjonsgjennomgang.

Kaffepause

Siste innlegg i var Per Wikberg fra Sörumslandskustens räddingstjänst i Sverige med tema «Å tenke det, ville det og ønske det, men å gjøre det?». Det er 4 aktuelle handlingsprogram som er styrende for branntjenesten i Sverige. Nyköping kommune har avtale med politiet og de gjør mye i samarbeid. Fokusområder er ungdommer, trygghet og vold i offentlig miljø. Det planlegges en ny organisering av nødmeldetjensen med 5-7 sentraler i Sverige hvor nødsamtaler skal tas imot og ressurser utalarmeres. Inngått avtaler med frivillige som i avtalen også får utstyr og bil. Muligheter for å utnytte kommunens ressurser til det beste for kommunen. En tanke er å utstyre nattpatruljen med RAKEL (TETRA-radio), defibrillator og håndslokker ++.

Oppsummering og avslutning av dagen.

Neste dag startet med et antimotivasjonsforedrag «Tid for tomgang» ved Freddy Kjensmo. Foredraget var både morsomt og motiverende.

Kort pause

Dagens faglige program startet med innlegg fra Anne Rygh Pedersen i DSB. En NOU rapport foreslår å endre Sivilforsvaret til en statlig beredskapsstyrke og legge ned politireserven. Smått er ikke alltid godt – derfor er det ønskelig med større enheter som kan håndtere større og mere komplekse hendelser. Det er mye som skjer og vi må forvente oss at det blir endringer. NOU’ene som omhandler utdanning og risikogrupper er fremdeles aktuelle og det arbeides med begge. Neste fra DSB er Hans Kristian Madsen med et innlegg om Brannstudien. Jobben med brannstudien går bra – mandatet er klart og det blir ikke vurdert statlig brannvesen. Det er 30 år siden forrige gang brannvesenet hadde gjennomgang av organisering og tjenesten så det er på tide med ny. Endringer utenfor landet påvirker også oss og endring er nødvendig. Når man har så mange kommuner og fremdeles mange kommuner som ikke samarbeider om branntjenesten så kan man lure hvordan kommuneøkonomien er.  Det er interessant å se på hvordan kommunene innordner seg og finner samarbeidsløsninger.

Lunsj

Siste tema i den åpne delen var «Fremtidens ledelse» ved Robert Helland-Olsen. Ledelse er et vanskelig fag og mange har meninger om faget. Ledelse diskuteres nesten over alt, også i sosiale lag. Ledelse handler om å nå mål. Ledelsesfaget er ofte ganske antikvarisk.

Slutt på den faglige delen.

-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 



Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann