Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

TILSYNSAKSJONEN 2010 – 2013 : FIRE AV FEM BRANNVESEN HAR SYSTEMAVVIK

Av Per Ole Sivertsen 
19.03.2014
 
DSBs tilsynsaksjon med landets brann- og redningsvesen viser at 85 brannvesen ikke har tilfredsstillende risiko- og sårbarhetsanalyse som underlag for sitt forebyggende arbeid.
-

Høyest andel funn er avdekket hos de minste brann- og redningsvesenene som dekker færre enn 10 000 innbyggere. Den høyeste andelen uten avvik er blant brann- og redningsvesen som dekker 70 000 eller flere innbyggere.

-Brann- og redningsvesenene gjør mye godt arbeid, men de må bli bedre på forebygging hvis vi skal få ned antall dødsbranner. Resultatene av tilsynsaksjonen viser store mangler i kompetanse og bemanning i det forebyggende arbeidet, særlig hos de minste brannvesenene, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Tilsynets formål har vært å kontrollere om kommunen har et internkontrollsystem som sikrer at Brann- og eksplosjonsvernlovens krav til brann- og redningsvesenets forebyggende arbeid overholdes.

DSB har kontrollert følgende områder:

  • Bemanning
  • Kompetanse
  • Risiko- og sårbarhetsanalyse
  • Planlegging av tiltak
  • Myndighetsutøvelse ved tilsyn
  • Informasjonstiltak
  • Samarbeid med andre kommuner om brann- og redningsvesenets forebyggende oppgaver

DSB har gjennomført 232 tilsyn med alle brann- og redningsvesen i perioden fra 2010 til 2013.

Vedlegg:
>> Fylkesoversikt (excel)

-

Kommentarer til denne nyheten:
 
01.04.2014, skrevet av Guttorm Liebe
Kan noen gi meg definisjonen på "systemavvik" slik begrepet benyttes av DSB?
21.03.2014, skrevet av Frode Langeland
Oversikten er tilgjengelig på DSB sine sider.
20.03.2014, skrevet av Jan Helge Johannessen
Prøv denne fil. nederst på siden er det xl ark. http://www.dsb.no/no/Ansvarsomrader/Brannvern/Aktuelt/Tilsynsaksjonen-2010--2013--Fire-av-fem-brannvesen-har-systemavvik/
20.03.2014, skrevet av Live Gandborg
Oversitka sei ingenting om avvika er stengt eller ikkje. Eg ser for vår del at der står registret dei avvik vi fikk etter tilsynet, men alle dei avikka fikk vi stengt før svarfristen og fikk til svar at vi ikkje hadde avvik. Så den er så feil den oversikta. Verkar nesten som om DSB vil svartmale situasjonen. Det er greitt nok at der sikkert er mange småbrannvesen som sliter på noen punkt men så gale er det heller ikkje som denne oversikta visar. Eg er enig med Ove Stokkeland at det heller burde blitt sett positivt på saken at kun 10 % fikk varsel om pålegg. Eg synes heller DSB skulle konsentrere seg om saker som gikk ut på å styrke brannvesenet rundt omkring, sørge for at politikarane beviljar dei midlane vi trenge for å drive lovleg etter forskrift og lov. Det hjelper ikkje oss at dei kjem ut med ein slik rapport viss ikkje dei samtidig gir det politiske system ein reprimande.
20.03.2014, skrevet av Ove Stokkeland
DSB har gitt varsel om pålegg i 26 av 232 tilsyn og av disse har kun 6 fått pålegg. Overskriften kunne vært "Kun 10 % av norske brannvesen fikk varsel om pålegg for å utbedre avvik, men det er fortsatt stort potensiale for å forbedre det forebyggende arbeidet. Dette er et område som DSB vil prioritere sammen med brannvesenene i tiden fremover. (Fritt forslag fra meg) Ove ;)
20.03.2014, skrevet av Ove Stokkeland
Hei link til filen virker ikke lenger. Var inne i går og fant flere feil i kartleggingen! Var nysgjerrig på se litt mer??
19.03.2014, skrevet av Bjørge. lie
Virker lite troverdig dette, Ok alt er nokk ikke helt på topp rundt i små kommuner men det er gjerne penger det står på ikke vilje blandt de ansatte. Få folk på kurs, få styrket nbsk istedenfor å bygge det ned. Ok øremerk tilskudd til kommunene som skal brukes til kursing av de ansatte i brannvesna rundt om i vort flåtte land.
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann