Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

TIL MINNE OM PETER DUE - 1944-2019

Av Guttorm Liebe 
22.08.2019
 
En markant skikkelse i norsk brannvern gått bort. Peter Due egnet store deler av sitt arbeidsliv til brannvesenet og etter sin avgang i brannvesenet, til brannvern i DSB. Vi har med dette mistet en viktig og dyktig fag mann innenfor alle sider av brannvernet.
-
 

Det var med sorg vi den 14. august 2019 mottok meldingen om at tidligere brannsjef Peter Due døde etter kort sykdomsforløp på Sandefjord medisinske senter.

Peter var utdannet ingeniør ved Gøteborg tekniske institutt, og arbeidet deretter ved drift og anleggsavdelingen i Sandefjord kommune. Han ble branningeniør i Sandefjord kommune, brann- og feier avdelingen i 1985. Kort etter, 31. mai 1986 ble han brannsjef samme sted, hvor han forble til han gikk av med pensjon ganske nøyaktig 14 år seinere, mai 2000. Samtidig var han vert for dette årets brannsjefkonferanse, hvor bildet ovenfor er hentet fra.

I løpet av sin brannsjefkarriere fikk han gleden av å innvie ny brannstasjon i Sandefjord i juni 1999. Det var et skikkelig sjumilssteg fra den gamle brannstasjonen i sentrum.

Som kollega i nesten alle disse årene oppfattet jeg Peter som uredd, med egne meninger som ikke alltid alle andre delte. Noe som medførte utvikling av Sandefjord brannvesen. Han deltok aktivt i interkommunale og nasjonale fora på en konstruktiv måte, blant annet i CTIF og var dermed med å påvirke utviklingen også utenfor eget brannvesen.

Men han sluttet ikke å arbeide når han fratrådte brannsjefstillingen i 2000. Han var fortsatt ung og sprek, og ikke minst hadde han autoritet. Kort tid etter ble han ansatt i DSB. Først på timebasis for å utføre tilsyn med brannvesen rundt om i landet, og fra 2002 fast ansatt som senioringeniør innen fagområdet brann og redning. Det er ikke alle som har fått ”permisjon” fra pensjonskassa!

Han jobbet fast med det han var opptatt av i DSB til litt ut i 2007. Da valgte han å bli ”freelance" gjennom foretaket sitt Dues Brannvern og Tilsyn.

I 2010 fikk DSB akutt behov for å øke ressursene sine i forbindelse med utbyggingen av det Nødnett. DSB henvendte seg til Peter nok en gang, og han ble hyret inn som konsulent fra 2010 og ut 2017.

I årene han var tilknyttet DSB jobbet han med tilsyn, regelverksforståelse, regelverksutvikling, oversikter, statistikk, Nødnett, 110 tjenesten, radiokommunikasjon, ny utdanning og utvikling av Sivilforsvaret. For DSB var han særdeles nyttig som nok DSB ofte lente seg på fordi han var en meget dyktig fagmann.

Han sluttet altså først i 2017, 32 år etter at han startet sin brannvernkarriere, 17 år etter at han sluttet som brannsjef og nærmere 75 år gammel.

Peter hadde stor kompetanse og ikke minst erfaring også utenom det rent faglige, med seg inn i DSB. Han kunne føre dialog på nasjonalt nivå i en tilsynsrolle, ingeniørmessig tenkning, brannkompetanse, kommuneperspektivet og forståelse av forvaltningen. 

Peter hadde meget god oversikt, var ryddig, systematisk og grundig i alt han foretok seg Sammen med fagkompetansen og erfaringen, var nok dette særlig viktig i forbindelse med prosesser rundt sammenslåing av brannvesen.

Peter Due var meget omgjengelig og deltok i mer enn bare de faglige delene av de ulike brannvernkonferanser. Han kom ofte med treffsikre replikker og gode historier fra sine erfaringer.

Med Peter Dues bortgang har en markant skikkelse i norsk brannvern gått bort, en meget sterk fagmann, som satte sitt preg på brannvernet i mer enn en hel generasjon og som vi minnes i takknemmelighet.


-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann