UTRYKNINGSLEDER DELTID – NY UTDANNINGSMODELL
MØTEREFERAT
Møte i prosjektgruppa kl 0800 – 1500 den 27.06 07, ved Norges brannskole.
Tilstede: Bjørg Steinsvik NBSK, Steinar Hustad NBSK, Karl Erik Arnesen (deler av møtet) NBSK, Trygve Lennavik NBLF, Hans Moholt DSB.
Historikk:
Bjørg orienterte om prosessen så langt.
Oppdraget med å lage utdanningsmodell for utrykningsledere deltid kom fra Justisdepartementet i brev av 20.12.06, til DSB. Oppdraget går ut på ”å vurdere å komme med forslag til hvordan utdanningsmodellen til utrykningslederne i deltid på en mest mulig hensiktsmessig måte kan justeres, uten at det går ut over det brannfaglige innholdet.”
På bakgrunn av dette brevet innkalte DSB til møte den 7.03.07 med den gamle arbeidsgruppen for deltidsgrunnkurs. Det ble konkludert med at en utdanningsmodell for deltids utrykningsledere må bygge på utdanningsmodellen for grunnkurs deltid og erfaringer som er gjort med denne utdanningen.
I etterkant av møtet ble Norges brannskole i brev fra DSB den 19.04.07 bedt om ”å lede arbeidet med å utrede og kommer med forslag til organisering og drift av fremtidig utdanning for utrykningsledere i deltidsbrannvesen.” NBSK har påtatt seg oppdraget og er blitt enige med DSB om å løse det følgende måte:
· sette sammen en prosjektgruppe med representanter fra NBSK, DSB og NBLF
· tildele Bjørg Steinsvik (NBSK) prosjektlederansvaret
· knytte til seg en referansegruppe med representanter BTY, KS og Fagforbundet
· ha 3 møter med prosjektgruppen og 1 møte der referansegruppa deltar
· ferdigstille arbeidet innen 31.12.07.
Organisering:
Prosjektgruppen består av:
Prosjektleder Bjørg Steinsvik NBSK
Steinar Hustad NBSK
Trygve Lennavik NBLF
Hans Moholt DSB
Bjørg Steinsvik innkaller til og leder møtene
Referentjobben fra møtene til prosjektgruppen skal gå på omgang.
Referansegruppen består av:
BTY; Trond Busterud,
KS; navn ikke mottatt
Fagforbundet; navn ikke mottatt
Informasjon ut:
Det er viktig å få ut informasjon fra arbeidet med ny utdanningsmodell for deltids utrykningsledere, for å oppfordre til innspill i prosessen.
- Referat fra møtene sendes til medlemmene i referansegruppa
- Nyheter og referat av prosjektgruppen sitt arbeid legges ut fortløpende på internett sidene til NBLF, DSB, NBSK (ansvar Bjørg, Trygve og Hans)
- Orientere på brannvesenseminarene 2007 (ansvar Trygve)
- Brann 2007, samt artikkel i Brannmannen (ansvar Bjørg)
- Brukermøte NBSK (ansvar Steinar)
Læreplan beredskapsutdanning trinn 1 og timefordeling:
Det vart gjort en gjennomgang av læreplan for beredskapsutdanning trinn 1 heltid og satt opp en mulig timefordeling mellom teoriundervisning, praksisundervisning og selvstudie, med fokus på hvilke deler av kurset som egner seg til selvstudie. Bjørg lager en oversikt over de foreløpige fordelingene som er gjort. Gruppa må ha flere gjenomganger, også med forelesere, for å kvalitetssikre de foreslåtte timefordelingene mellom praksisundervisning, teoriundervisning og selvstudie.
Selvstudiedelen er omfattende, men her tenker en seg at det bli lagt oppgaveskriving og oppgaveløsninger, objektsyn, informasjons- og motivasjonstiltak med mer.
Det meste av praksisundervisningen er tenkt lagt til en egen praksisuke på ca. 40 timer. En bør vurdere å benytte de øvingsanleggene som alt er godkjent til praksisuker for grunnkurs deltid.
Minste antall kursdeltakere per kurs vil avvike fra grunnkurs deltid (minst 6-8 og maks 16), bl.a pga. geografisk spredning og andre regionale forhold. Ved flere små kurs i samme region, kan det være aktuelt å slå sammen 2 kurs til en praksisuke.
Det vart også diskutert at en samkjøring av praksisuken med grunnkurs deltid hadde vært optimalt.
Videokonferanse/forelesning vart diskutert som en aktuell måte å ha deler av undervisningen på (kursarrangør må ha løsninger for dette)
Antall elever til sammen og hvert år:
Det beregnede antall utrykningsledere for deltid som ikke tilfresstiller kvalifikasjonskravet er tilsammen er ca 1000. Dette gir 200 elever pr år i overgangs-perioden fram til 01.01.13. Hans skal finne fram mer tallmateriale på alderssammensetning m.m.
Økonomi:
Kostnader per elev på grunnkurs deltid ligger på kr. 35.000 – 40.000, og en må regne med at dette kurset vil koste omtrent det samme. Dette vil bli mer nøyaktig når undervisningstimene er fordelt på praksis, teori og selvstudie.
Læremidler:
Bjørg undersøker muligheten til å skaffe midler til utvikling av undervisningsmateriell (filmer, bøker etc).
Møteplan høsten 2007
07.september kl 0900 – 1500 Oslo
03. - 04. oktober Referansegruppa innkalles til dette møtet. Sted ennå ikke bestemt
22. november kl 0800 – 1500 Sted ennå ikke bestemt
Vestnes 28.06.07
Trygve Lennavik
referent