Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

NARVE STRANDSKOGEN 1925 - 2009

Av Guttorm Liebe 
02.02.2009
 
En ruvende skikkelse i norsk brannvern er gått bort. Narve var en blant initiativtakerne til NBLF og var leder av forbudnet fra 1986 - 1989.
-
Til minne om
Narve Strandskogen

1926 - 2009

Det var med sorg vi mottok budskapet om Narve Strandskogens bortgang. Han døde stille natt til torsdag 29. januar 2009.

Narve, opprinnelig utdannet murer, var varabrannsjef i Bærum brannvesen i en årrekke. Han fulgte med sin sjef til Statens branninspeksjon omtrent på den tiden hotellbrannloven av 1963 skulle iverksettes. Oppryddingsjauen som konsekvens av hotellbrannloven ga ham navnet ”hotell-dødaren”. Etter mange år i Statens branninspeksjon ble han brannsjef i Tromsø i 1976.

Stillingen som brannsjef i Tromsø innehadde han fram til 1987. I løpet av perioden i Tromsø brannvesen, endret han brannvernet byen og sørget for at det fikk et kraftig løft. Han var en markant brannsjef og sørget for å reformere Tromsø brannvesen.

Han var en kort periode ansatt i Norges brannkasse og etter at han gikk av med pensjon, brannteknisk rådgiver.

Narves innsats har vært stor. Han var frontfigur for opplæring i byggeforskriftenes branntekniske bestemmelser i en årrekke og dro land og strand rundt for å informere om disse. Han utga en egen bok om hvordan man skulle bruke disse for å fange de viktigste branntekniske forholdene (10 bud). Narve ble aldri konservativ, - han var til stadighet på barrikadene for å sloss for branntekniske bestemmelser. Selv om han nok hadde sitt hjerte i forebyggende virksomhet, sloss han også for beredskapen både hva angår kompetanse, utstyr og alarmering.

Narve Strandskogen likte egentlig ikke følge regelverk, - han ønsket å selv vurdere ut fra de rådende forhold. Dette gjaldt ikke bare bygningstekniske løsninger, men også organisering av brannvesenet, kompetanse, valg av utstyr osv. For dette ble han nok ikke populær hos alle, men jeg våger den påstand at Narve i det store og hele har fått rett i den retning han ønsket å dreie brannvesenet og det forbyggende arbeidet.

Narve Strandskogen var et aktivt brannbefal. Han deltok i etableringen av NBLF på Høvik i 1979, og han ble Troms brannbefalslags første formann i 1981. Narve var blant initiativtakerne til brannsjefkonferansene, og deltok på den aller første, på Smedstad brannstasjon i Oslo i 1985.

Han ble valgt som formann på generalforsamling i Sandnes i 1986. Denne generalforsamlingen markerte et skille i NBLFs historie, og Narve utviklet i løpet av sine 3 år som leder det NBLF vi kjenner i dag.

Det var han som vekket min interesse for brannfaget og var den direkte årsaken til at jeg valgte brann som fag. Jeg mener at jeg kjente Narve meget godt, men disse få ordene kan ikke beskrive ham rettferdig. Narve hadde alltid egne standpunkter og stod for dem. Han var en god menneskekjenner, og var hard når det passet, men jeg husker ham først og fremst som raus. Han delte med andre, ikke minst av sin kunnskap. Én interesse og én egenskap til bør trekkes fram: Han var en glimrende kokk!

Under FEU-møtet på Sommarøy i 2006 ble Narve tildelt NBLFs hederspris for sin innsats gjennom et helt liv for brannvernet i Norge.

Med Narve Strandskogen er en ruvende skikkelse i norsk brannvern gått bort, vi har mistet en god kollega og vi minnes ham i ærbødighet.
 
Guttorm Liebe
-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann