Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

ELS, - VIKTIGST TIL DAGLIG BRUK

Av Guttorm Liebe 
05.11.2010
 
Enhetlig ledelsessystem (ELS) som det nå skal hete, er viktigst å praktisere til daglig.
-
Jeg har tillatt meg å sende DSB følgende brev i forbindeklse med rundskrivet dat. 15. oot. 2010 om ELS:
 

ENHETLIG LEDELSESSYSTEM

 

Det vises til rundskrivet fra DSB datert 15. oktober 2010 om enhetlig ledelsessystem (ELS).

 

Det er gledelig at ett, enhetlig og gjennomprøvet system for organisering og ledelse av håndtering av hendelser nå innføres i Norge. Mangelen på ett felles system har vært en svakhet og et savn i lang, lang tid.

 

Men leseren av rundskrivet kan lett bli forledet til å tro at denne strukturen og organiseringen først og fremst dreier seg om noe som skal brukes ved større og langvarige hendelser der det er behov for stab(er) og flere organisasjoner er involvert.  Måten å tenke på, organisere på, bygge opp innsatsorganisasjonen på, og måten å ivareta ledelsesfunksjonene på er enda mer viktig i de mindre og mer dagligdagse hendelser. Og dersom man praktiserer og behersker systemet til daglig, vil det å gjøre det under en stor hendelse bli en naturlig følge.

 

Presentasjonene fra Kystverket og fra DSB under årets IUA-konferanse i Tromsø etterlater det samme  inntrykket som rundskrivet gjør, - at ELS er beregnet for store hendelser med behov for staber og mange involverte organisasjoner.

 

Det er på en måte forståelig at statlige institusjoner er så fjerne fra dagligdagse hendelser at disse på en måte ikke vedkommer dem, og at hendelsene skal være ganske store for at staten selv skal få direkte interesse av hvordan de håndteres.

 

Men når vi informerer om, ”markedsfører” og ikke minst når vi skal undervise i ELS, er det aller viktigste å skape forståelsen av at dette organisatoriske mønsteret og den grunnleggende tankegangen i ELS skal gjelde for alle hendelser, uansett typer eller størrelse, og at det viktigste er å praktisere ELS til daglig. DSB oppfordres derfor til å vektlegge dette framfor ELS benyttet ved store hendelser, i den bebudete veiledningen og når ELS om kort tid skal implementeres i norske brannvesen.

 

 

Med hilsen

 

Guttorm Liebe

Brannsjef

-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann