Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

SKOLEUNDERVISNING - 2010

Av Stein Gjøsund 
13.02.2011
 
NBLF vil oppfordre flere brannvesen til å satse på målrettet informasjonsarbeid i form av undervisning til 6 klasseelever. Her er rapporten fra 2010.
-

Målsetting

Målsettingen med skoleprosjektet er å tilføre elevene i 6. klasse økt kunnskap om brannvern og ulykker, og dermed skape bedre holdninger til liv og verdier. Dette er holdninger som elevene bringer med seg hjem og videre i livet.

 

Organisering

Prosjektet eies av Gjensidige forsikring og Norsk Brannbefals Landsforbund. Gjensidige støtter prosjektet økonomisk og NBLF har rolle som koordinator. Det enkelte kretslag til NBLF gjennomfører opplæring lokalt og får økonomisk støtte pr elev.

 

Beskrivelse

Normal gjennomføring skjer ved at lokalt brannvesen avtaler med hver enkelt skole om undervisning. Skolene jobber på egenhånd med Norsk Læreplan sin del av brannvern frem til undervisningsdagen, slik at de er forberedt til lokalt brannvesen kommer på besøk.

 

Lokalt brannvesen holder på ”undervisningsdagen” et foredrag om hva alle elevene må gjøre for at en skal unngå brann og ulykker. Elevene får deretter se en film om hvordan de kan slukke brann i praksis eller de er så heldige at lokalt brannvesen har med øvelses vogn på skolen og at de får gjennomført en praktisk slokkeøvelse der elevene får slukke en liten brann med et pulver- eller skumslukkeapparat.

 

Etter endt undervisning får elevene utdelt et brannvernsertifikat som forteller litt om hovedtrekkene fra det de har fått av informasjon om brannvern og ulykker.

 

Tilslutt får alle elvene med seg en hjemmelekse, det er en sjekkliste de skal fylle ut hjemme sammen med foreldrene. Hjemmeleksen følges opp i klassen av lærer, om hva de fant og har forbedret.

 

Resultat

Vi ønsker å nå de yngste for å nå den aldersgruppen som er mest mottagelig for informasjon. Vi mener å kunne påvise en negativ trend på antall branner i de kommunene som har gjennomført prosjektet over en del år.

 

Hjelpemidler

Presentasjon for undervisning er oppdatert i 2010. Videre er det en videosnutt som viser ulike slukkemidler. Begge disse filene er å finne på NBLF’s hjemmesider.

 

Presentasjon og videosnutt skal brukes i undervisningen, men hvert brannvesen/kretslag har mulighet til å tilpasse og videreutvikle disse i forhold til lokale behov.

 

Det er også utarbeidet sjekklister og diplomer. Disse kan bestilles av Stein Gjøsund i NBLF på [email protected].

 

Utfordringer

Det har vært en utfordring å gjøre prosjektet kjent for brannvesen og kretslag. Vi vet det er flere brannvesen som har gjennomført undervisning for 6. klasse etter våre retningslinjer, men de har ikke benyttet anledningen til å rapportere dette inn.


For 2011 vil vi fortsette å gjøre prosjektet kjent. Vi ser en gledelig utvikling fra 2009 til 2010.

 

Det er også laget et system for innmelding via NBLF sine hjemmesider, vi tror dette vil gjøre rapporteringssystemet mer tilgjengelig for hvert brannvesen/kretslag.

 

Oversikt pr. 31.12.2010

 

Porsgrunn

285

Møre og Romsdal

2084

Hordaland

2714

Lillehammer

900

Østfold

615

Bergen

2653

Skien

679

Hedemark

603

Porsgrunn

273

Agde

4836

Totalt

15642

 

Til sammen har det vært undervisning av 15.642 elever i 2010. Dette er 6 ganger mer enn for 2009 (ikke helt rett da noen av posteringer fra 2009 kom på 2010-regnskapet).

 

Ordningen med 15,- pr elev blir strøket fra og med 2011. Alle har nå kr 10,- i støtte pr elev.

-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann