Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

FELLES OPERASJONSSENTRALER? LÆR AV FINLAND!

Av Guttorm Liebe 
13.06.2011
 
I Finland har brannvesenene allerede re-etablert sine i ”fagsentraler”, fordi de felles 112-/ operasjonssentralene ikke gir brannvesenet de tjenester og den service det er behov for!
-

Hele alarm- og vaktsentralstrukturen må ses på og vurderes under ett, - ikke bare deler av den, når den framtidige nødnummer- og operasjonssentralstrukturen skal besluttes. Justisdept. henviser til Finland som et forbilde når det argumenteres for et lite antall felles operasjonssentraler. Er man villig til å se på helheten, blekner nok dette forbildet etter hvert. Det er viktig å lære av hva finnene har måttet gjøre etter at et mindre antall felles 112-/ operasjonssentraler ble etablert. Den finske strukturen er ikke lenger det glansbilde som tegnes her hjemme, men bryter kraftig med den offisielle opprinnelige målsettingen.

 

Re-etablering av fagsentraler

I rapporten ”IVPA- I Vente På Ambulanse” datert 20. des. 2010, skrevet av reisestipendkandidatene Hans Henrik Bakke og John Bjella, står på side 17, der de beskriver:

”Per i dag finnes det 15 stk. nødsentraler (112-sentraler) (i hele Finland), i 2015 skal disse reduseres til 6. stk. 112 mottar alarmer og nødsamtaler, og alarmerer ut politi, ambulanse og brannvesen. Når brannvesenet har mottatt alarmen foregår det meste av kommunikasjonen videre med en koordineringssentral kalt ”kontrollrommet”, som i Østre Nyland er lokalisert til hovedbrannstasjonen i Borgå, her meldes statusmeldinger osv. Koordineringssentralen fungerer, etter det vi fikk forståelsen av, til en viss grad også som fagsentral”.

 

Under siste FEU møte på Kyros i slutten av mai fikk vi bekreftet dette. Det er 22 regionale brannvesen i Finland, og de aller fleste har re-etablert slike ”kontrollrom” etter at de statlige felles 112-/ operasjonssentralene har vært i drift en stund. På møtet deltok brannsjefen i Tamperere, Olli-Pekka Ojanen, og det var han som i en statusrapport fra Norden som meldte dette. De fleste av disse ”kontrollrommene” er bemannet 24/7.

 

Thorbjørn Lindstrøm, en av de andre finske delegatene, sier også at direkte brannalarmer er på veg inn i disse ”kontrollrommene”. Med andre ord er brannvesenet i Finland snart tilbake til noe som ligner på vårt fagsentralprinsipp.

 

Får ikke tilfredsstillende tjenester

Jeg ”borret” i spørsmålet for å få svar på hvorfor brannvesenet re-etablerer sine fagsentraler etter at de felles operasjonssentralene ble satt i drift for noen år tilbake. De svarer ganske enkelt at brannvesenet ikke får de tjenester og den service de har behov for.

 

Min diagnose er at det blir for stor organisatorisk distanse.

 

Kommunene føler seg lurt

Thorbjørn Lindstrøm fortsetter med å si at kommunene føler seg lurt.

Først beslutter Staten felles 112-/ operasjonssentraler. Disse etableres og deretter ”inndrar” Staten driftsmidler fra kommunene. Når så 112-/ operasjonssentralene er i drift, erfarer brannvesenet at de ikke får de tjenester, den bistand og service det er behov for. Brannvesenene begynner derfor å re-etablere sine ”fagsentraler”. Noe som må betales av kommunene!

 

Helhetsbetraktning

Hva vi nå enn gjør eller ikke gjør i Norge, lærdommen er krystallklar:

Helheten må vurderes i hele sin sammenheng før vi lander på en beslutning. Dette gjelder alle forhold; -  faglige, tjenestemessige, sikkerhetsmessige og økonomiske.

-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann