Hele alarm- og vaktsentralstrukturen må ses på og vurderes under ett, - ikke bare deler av den, når den framtidige nødnummer- og operasjonssentralstrukturen skal besluttes. Justisdept. henviser til Finland som et forbilde når det argumenteres for et lite antall felles operasjonssentraler. Er man villig til å se på helheten, blekner nok dette forbildet etter hvert. Det er viktig å lære av hva finnene har måttet gjøre etter at et mindre antall felles 112-/ operasjonssentraler ble etablert. Den finske strukturen er ikke lenger det glansbilde som tegnes her hjemme, men bryter kraftig med den offisielle opprinnelige målsettingen.
Re-etablering av fagsentraler
I rapporten ”IVPA- I Vente På Ambulanse” datert 20. des. 2010, skrevet av reisestipendkandidatene Hans Henrik Bakke og John Bjella, står på side 17, der de beskriver:
”Per i dag finnes det 15 stk. nødsentraler (112-sentraler) (i hele Finland), i 2015 skal disse reduseres til 6. stk. 112 mottar alarmer og nødsamtaler, og alarmerer ut politi, ambulanse og brannvesen. Når brannvesenet har mottatt alarmen foregår det meste av kommunikasjonen videre med en koordineringssentral kalt ”kontrollrommet”, som i Østre Nyland er lokalisert til hovedbrannstasjonen i Borgå, her meldes statusmeldinger osv. Koordineringssentralen fungerer, etter det vi fikk forståelsen av, til en viss grad også som fagsentral”.
Under siste FEU møte på Kyros i slutten av mai fikk vi bekreftet dette. Det er 22 regionale brannvesen i Finland, og de aller fleste har re-etablert slike ”kontrollrom” etter at de statlige felles 112-/ operasjonssentralene har vært i drift en stund. På møtet deltok brannsjefen i Tamperere, Olli-Pekka Ojanen, og det var han som i en statusrapport fra Norden som meldte dette. De fleste av disse ”kontrollrommene” er bemannet 24/7.
Thorbjørn Lindstrøm, en av de andre finske delegatene, sier også at direkte brannalarmer er på veg inn i disse ”kontrollrommene”. Med andre ord er brannvesenet i Finland snart tilbake til noe som ligner på vårt fagsentralprinsipp.
Får ikke tilfredsstillende tjenester
Jeg ”borret” i spørsmålet for å få svar på hvorfor brannvesenet re-etablerer sine fagsentraler etter at de felles operasjonssentralene ble satt i drift for noen år tilbake. De svarer ganske enkelt at brannvesenet ikke får de tjenester og den service de har behov for.
Min diagnose er at det blir for stor organisatorisk distanse.
Kommunene føler seg lurt
Thorbjørn Lindstrøm fortsetter med å si at kommunene føler seg lurt.
Først beslutter Staten felles 112-/ operasjonssentraler. Disse etableres og deretter ”inndrar” Staten driftsmidler fra kommunene. Når så 112-/ operasjonssentralene er i drift, erfarer brannvesenet at de ikke får de tjenester, den bistand og service det er behov for. Brannvesenene begynner derfor å re-etablere sine ”fagsentraler”. Noe som må betales av kommunene!
Helhetsbetraktning
Hva vi nå enn gjør eller ikke gjør i Norge, lærdommen er krystallklar:
Helheten må vurderes i hele sin sammenheng før vi lander på en beslutning. Dette gjelder alle forhold; - faglige, tjenestemessige, sikkerhetsmessige og økonomiske.
|