NORSK BRANNBEFALS LANDSFORBUND
 
ADVANCED MOBILE LOCATION (AML) ER NÅ TILGJENGELIG PÅ MOBILTELEFONER MED ANDROID
Av Per Ole Sivertsen  
02.08.2016
 
En av de største nyhetene i bransjen i de siste årene, Google kunngjorde 27.juli at alle Android-telefoner i verden, fra Gingerbread OS-versjon og utover, nå inkluderer Advanced Mobile Location (AML) posisjoneringsløsning.
-

Hvorfor er det nødvendig?
70-80% av nødanrop i Europa kommer fra en mobiltelefon, men posisjonen som er oppgitt til nødetatene er ofte unøyaktig og forsinket, Cell-ID er den mest brukte løsningen. Til tross for økt bruk av smarttelefoner, er stedsinformasjon ikke blir optimalisert. Inntil nå!

"Denne utviklingen vil drastisk forbedre akuttopprinnelsesmarkering." Sier Gary Machado, EENA direktør. "Jeg ønsker å gratulere Google for denne prestasjonen, og takke dem for vårt samarbeid i løpet av de siste månedene."

Hvordan virker det?
Når en AML-aktivert smarttelefon oppdager at en nødsamtale blir gjort, aktiverer den telefonens stedstjenester, inkludert Global Navigation Satellite System (GNSS) og Wi-Fi, og sender stedsinformasjon til nødetatene.

Posisjonsnøyaktigheten forbedres opptil 4000 ganger i forhold til Cell-ID-løsning, med 85% av samtalene blir plassert i en radius på mindre enn 50 meter.

 

Hvilken nytte kan nødetatene ha av AML?
AML er lett å innføre, krever minimal investering og er tilgjengelig overalt. For et å innføre det trenger mobiltelefonoperatører bare å aktivere tjenesten ved å tilby et endepunkt hvor dataene vil bli sendt til og derfra hentet av nødsentral.

Hva er status i Norge?
Telenor har flere testtelefoner og har startet testing i sitt nett.

Det gjenstår i praksis en avklaring om penger med NRDB, men her har Justisdepartementet sagt at de kan stå som garantist så dette blir nok løst ganske så raskt.

FR 5.2 oppdateringen til 110-sentralene inneholder støtte for AML.

Det er ambisjoner om å få dette på plass i løpet av året.

 

Overview of EENA’s work on Advanced Mobile Location – Tilgjengelig her

Google announcement – Tilgjengelig her