NORSK BRANNBEFALS LANDSFORBUND
 
EN INSPIRATOR OG EN VENN
Av Per Ole Sivertsen  
02.03.2021
 
Det at Guttorm nå har gått bort er et stor tap for oss som jobber med og for brann og brannvern. Ingen har gjort så mye eller betyd så mye som Guttorm. Han har også for meg personlig betydd utrolig mye helt fra første gangen jeg traff han på begynnelsen av 80-tallet.
-

Jeg fikk respekt for han fra første sekund og forsto at dette var en mann med utrolig engasjement og et stort hjerte for brannfaget. Jeg var så heldig at jeg fikk et personlig vennskap og fikk følge han gjennom alle årene etterpå. Umulig å liste opp alt han har gjort og alt jeg har hatt gleden av å følge han på. Han inspirerte meg til å bli ekstra engasjert i brannvern og det er godt å tenke tilbake på at det var hans inspirasjon som fikk meg til å skrive og lage en film, gjennomføre tre år på høyskole for å bli branningeniør, undervise på brannskolen, starte Polar brannbefalslag, bli med i styret til NBLF, delta i FEU-prosjekter, stille som FEU-delegat og ikke minst bli med i Kollegiet for brannfaglig terminologi. Guttorm sa at arbeidet i KBT ville være lite takk og mye kjeft, men det vil også være den beste voksenopplæringen innen brannfaget. De faglige diskusjonene vi har hatt over både kaffekoppen og en pils har vært utrolig givende. Har veldig mye å takke Guttorm for og er veldig takknemlig.

Jeg har hatt mange gode stunder samen med Guttorm og har møtt han på veldig mage steder rundt om i Norge og Europa. Den siste turen vi hadde før koronaen var i forbindelse med FEU-møte i Portugal i 2019 hvor jeg og fruen hadde noen dager bilferie sammen med Guttorm og Lisbeth før møtet. Han hadde alltid kamera med seg og klart – også hele tiden på denne turen. Han holdt på å skive en bok om skogbrannen og det ble også tatt en del bilder til denne boken. Vi hadde en fantastisk tur – jeg var sjåfør og Guttorm fotograf. Det var alltid like hyggelig å treffe både han og Lisbeth. Han vil bli savnet og minnet.

Hvis noen skal skrive en bok om Norges brannhistorie så vil det for det meste bli en bok om Guttorm.