Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

 

NBLF-FORUM

Svar på melding
   MELDING
Forfatter Melding: Brannmannskaper som politi
Rigman Pents

Leste i nyhetene etter drapet i Notodden at det var brannmannskaper som hadde pågrepet gjerningsmannen i påvente av at politiet skulle ankomme. De måtte innkalle ekstra mannskaper som tilfeldigvis var hjemme, siden politipatruljen var på oppdrag et annet sted i fylket.

Hvor lang skal våre mannskaper gå for å utføre politioppdrag. Er PLIVO blitt en unnskyldning for politiet å ha enda mindre personell på vakt i forbindelse med politireformen?

Hva skjer den dagen en av våre mannskaper blir skadet, eller drept på et slikt oppdrag? Det er ikke for å utføre politioppdrag de har begynt som brannmann.

Hva skjer den dagen en av våre mannskaper skader eller i verste fall dreper en person? Hvor faller da all etterforskning og spørsmål om skyld?

I dag har brannmannskaper en stor anseelse blant befolkningen. Hva skjer med denne om vi skal utføre politioppdrag ? Hva når vi blir utkalt for å ta oss av husbråk hos naboen, slektninger eller venner?

Det bør avklares hva vi som brannfolk skal gjøre. Er redd for at det på sikt vil falle mer og mer ulike politioppdrag på de brannvesen som ikke er i storbyene. Jo lengre et brannvesen, brannstasjon ligger fra der senteret er for politidistriktet, desto flere politioppgaver vil disse bli utkalt på.

Kanskje vi burde begynne å fakturere politiet for de ulike oppdragene. f.eks. når vi står på trafikkulykker og tar opp personalia, og bevis.

Hva tenker dere andre i brann-Norge om dette?

SVAR
Forfatter Svar
Dato
 
Jan Fausk Når det gjelder PLIVO-hendelser er instruksen rimelig klar på hva de ulike nødetatene skal/bør gjøre eller ikke. Det er ved rene politioppdrag at problemene oppstår. Jeg mener at vaktlederne ved de nye samlokaliserte 110/112-sentralene vil få en nøkkelrolle her. Samarbeidet og dialogen med politiets operasjonsledere vil bli mye tettere og vurderingsgrunnlaget for om brannvesenet skal bistå eller ikke vil bli mye bedre. Det bør i slike tilfeller også være enn nær dialog mellom vaktleder 110 og overordnet vakt. Det vil uansett alltid være overordnet vakt/vakthavende brannsjef som skal og må ivareta HMS-aspektet for egne mannskaper ved alle bistandsanmodninger fra politiet
16.12.2016
 
Knut Øystein Ekroll
Hendelsen i Notodden var så vidt jeg har fått med meg ikke definert som en PLIVO aksjon? Min informasjon kommer kun fra media, men om jeg har forstått det rett så var voldsepisoden over når brannvesenet ankom og gjerningsmannen gikk rundt med en kniv i handen uten å være truende. Her kunne det lokale brannvesenet valgt å bare holde sikker avstand, men de valgte å ta hand om situasjonen ved å be gjerningsmannen slippe kniven. For alt jeg vet kan det godt være at det var brannvesenets gode anseelse blant befolkningen som gjorde at det ikke oppstod en truende situasjon i ettertid. 
 
Det som kanskje er noe å se nærmere på er om det var en god beslutning av politiet å be om bistand fra brannvesenet uten å også definere hendelsen som en PLIVO-aksjon (med forbehold om faktasjekk).
PLIVO er ment for å redde liv ved å stoppe pågående voldsutøvelse, ikke for å på generell basis opprettholde ro og orden.
12.12.2016
 
Per Ole Sivertsen Jeg tenker at det er behov for gode prosedyrer for hvordan nødetatene skal handle når man kommer i situasjoner hvor det pågår situasjoner hvor det utøves livstruende vold. Behovet for prosedyrer er uavhengig av hvordan politiet organiserer seg fordi de andre nødetatene enn politiet kan være først på stedet eller at vi alle er tilstede og at alle må foreta seg noe samlet. Synes PLIVO-kursene har vært gode og har gitt meg en annen forståelse av PLIVO enn jeg hadde før kurset. Vi har en handlingsplikt, men hva og hvordan handlingen skal foregå må vi selv avgjøre. Jeg klarer ikke å se noen sammenheng mellom PLIVO-prosedyren og det øvrige når det gjelder politioppdrag. Kanskje ikke organiseringen av politiet blir så ille når dem har fått organisert seg ferdig. Meningen med nærpolitireformen er vel at det skal bli mere operativt politi ute. Når det gjelder øvrige politioppdrag så er dette en gammel problemstilling og er kanskje moden for en ny runde med avklaringer. I så fall bør vel det skje mellom DSB og POD.
07.12.2016
 
Tilbake til diskusjonssiden
 

Svar på melding
Navn:
E-post:
Melding:
 
Skriv inn de 3 siste (små) bokstavene i det norske alfabetet:
Kontroll:
Skriv inn koden nøyaktig slik du ser den i bildet:
(Cookies må være slått på)
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code [Gi meg ny kode]
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 2.01
Copyright ©2005-2006 Web Wiz Guide
 
 

 



Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann