Hei. Forskning viser at brannfolk har betydelig økt risiko for å få enkelte krefttyper. Testikkel-, lymfe-, prostata- og hjernekreft er noen av dem. Selv om det brukes det beste tilgjengelige verneutstyr og pressluft er vi allikevel eksponert. Vi kan gjøre tiltak for å begrense eksponeringen. Hva gjøres i dag rundt i brann Norge ? Er vi bevisste nok på dette?
Det er en kjent sak at sot er kreftfremkallende, allerede i 1775 fant dr Pott i England ut at det var en sammenheng mellom testikkelkreft og sot. Dette fordi det var et høyt antall av gateguttene som ble benyttet til feiing som utviklet kreftformen. Vi kan i et historisk perspektiv legge til at disse guttene ble sendt inn i de store skorsteinene og måtte feie de fra innsiden. Det var slettes ikke uvanlig at guttene ble dårlig behandlet og at de sjelden fikk vasket seg. Kvinner har i liten grad gjennom tidene jobbet som feiere, slik at det finnes dårlige statistikker på skadeomfang innen denne yrkesgruppen. Det betyr at vi pr. dato ikke vet om kvinner kan få fysiske skader etter påvirkning av sot. Dette viser oss at forebygging med nødvendig verneutstyr samt grundig renhold er en svært viktig del av våre daglige rutiner. Hms-er i meget stor grad en viktig del av feiernes hverdag over hele verden.
Dette blir en liten avhandling : På verdensbasis finnes det en god del forskning på området. Dog ikke noe her i Norge. Men en utfordring er at brannfolk er en liten yrkesgruppe, så studiene i seg er varierende i størrelse. En god og viktig studie er LeMasters et al 2006 som er en meta- analyse. Det er en studie av 32 andre studier fra hele verden hvor dem blir sett på i sammenheng. Det er en omfattende studie hvor tallgrunnlaget er på over 110 000 brannfolk. Den er en del av grunnlaget til at Canada, USA, og Australia har inntil 14 krefttyper som yrkesskade for brannfolk. Det er en så stor og omfattende studie som viser bl.a. at brannfolk har dobbelt så stor sjanse enn befolkningen generelt for testikkelkreft, 50% større sannsynlighet for prostata osv. Så selv noen norske forskere begynner å jobbe med dette, så er det begrenset med grunnlag da vi er en liten yrkesgruppe. Det er ingen tvil om at brannrøyk er giftig, og vi vet den inneholder mengder av kreftfremkallende stoffer. Selv vanlig treverk som brenner avgir kreftfremkallende stoffer f.eks. formaldehyd og polysykliske aromatiske hydrokarboner. Et annet stoff som er i nesten alle branner er benzen. Vi kan ikke beskytte oss 100% mot dette, men vi kan begrense eksponeringen med diverse preventive tiltak.
Hvilken forskning er det du viser til? Har hørt om et sted i Sverige (husker ikke hvor) hvor de har satt fokus på dette. Enkelte mener det er fornuftige tiltak mens andre mener det ikke har noe for seg da hverken krefttilfellene, årsakene eller tiltakene er studert og vurdert godt nok. Jeg vet ikke - men kanskje man burde få noen forskere til å forske litt på dette, men hvem skal "bestille" en slik foskning - kanskje DSB?